Persbericht: Tools en richtlijnen voor het meten van sociale media geletterdheid (+ tips en tricks)

See on Scoop.itMediawijsheid en ouders

Persbericht van EMSOC:

Onderzoek focust vaak op de mogelijkheden en bedreigingen van sociale media voor jongeren. Minder aandacht gaat uit naar hoe jongeren daadwerkelijk omgaan met deze media en hun ontwikkeling van sociale mediageletterdheid. Hadewijch Vanwynsberghe en Pieter Verdegem van MICT UGent deden onderzoek naar hoe jongeren de voordelen verbonden aan sociale media maximaliseren en hoe ze de nadelen minimaliseren. 

De onderzoekers stellen dat men voldoende bewust en competent moet zijn om de voor- en nadelen van sociale media te herkennen en ermee te kunnen omgaan. Zeker niet alle jongeren beschikken over deze competenties. Ouders, leerkrachten en begeleiders spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de sociale mediageletterdheid van jongeren.

Lees hier het rapport: Syntheserapport – Tools en richtlijnen voor het meten van sociale mediageletterdheid

Manuela Bazen’s insight:

Uit het rapport de volgende tips en tricks voor ouders er leerkrachten:

Sociale media zijn vaak onlosmakelijk verbonden met het leven van de jongeren. Probeer daarom op de hoogte te blijven van de belangrijkste ontwikkelingen op sociale media.Jongeren hebben doorgaans goeie praktische vaardigheden, maar missen soms nog de nodige kritische ingesteldheid. Stimuleer jongeren om op een kritische manier na te denken over hoe sociale media werken en over wat zij en wat andere op sociale mediadoen. Waarschuw waar nodig.Wissel op een open en constructieve manier met de jongere van gedachten over hun ervaringen met sociale media.Geef jongeren voldoende vrijheid om de nodige competenties te ontwikkelen.Wees je ervan bewust dat het opleggen van regels soms het omgekeerde effect heeft.Jongeren zijn inventief in het zoeken naar manier om de regels te ontlopen.Onbekend is onbemind. Experimenteer zelf met de mogelijkheden van sociale media, desnoods onder een fictieve naam.Laat jongeren u helpen en advies geven in het opzetten van een account en het gebruik van sociale media, dat geeft u inzicht in de manier waarop zij sociale media gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s