Nieuwe brochure helpt scholen met sociale veiligheid op school en internet – Kennisnet

Foto: Sabine Joosten / Hollandse Hoogte

Scholen zijn straks wettelijk verplicht om te zorgen voor sociale veiligheid op school. Zij moeten onder meer zorgen voor een sociaal veilige omgeving en pesten tegengaan. Uit een peiling van Kennisnet onder 324 leraren basisonderwijs en voortgezet onderwijs blijkt dat een derde van hen behoefte heeft aan meer informatie en ondersteuning in de omgang met sociale media bij schoolgerelateerde zaken. Daarom komen Kennisnet en Stichting School & Veiligheid met deze nieuwe publicatie.

‘Omgaan met sociale media voor scholen nog lastig’

Remco Pijpers (expert jeugd en digitale media van Kennisnet) stelt dat omgaan met sociale media voor scholen niet gemakkelijk is. “De meeste scholen hebben al succesvol beleid tegen pesten. Ze hebben zicht op wat er speelt – ook op de incidenten – en reageren daar goed op. Ze doen voldoende aan preventie. Goed omgaan met sociale media is voor veel scholen echter nog lastig”. Volgens Pijpers lopen scholen op dit gebied tegen verschillende vraagstukken aan, zoals:

  • Hoe zorg je ervoor dat leerlingen ook online positief met elkaar omgaan?
  • Hoe voorkom je dat kleine ergernissen op internet uitgroeien tot digitale conflicten die ook hun weerslag hebben in de klas of op het schoolplein?
  • Hoe reageer je als school adequaat als er een digitale ramp gebeurt?

Wegwijzer in de digitale wereld

De publicatie ‘Sociale Veiligheid op School en Internet’ biedt scholen antwoord op deze en andere vraagstukken over sociale veiligheid en internet. Het is een wegwijzer in de digitale wereld. Naast feiten over jongeren en sociale media bevat de uitgave onder meer een stappenplan waarmee scholen de schade bij digitale incidenten kunnen beperken. Ook helpt de publicatie om sociale veiligheid op internet een vaste plek te geven op school. Verder worden de juridische kaders geschetst. Die helpen scholen beter inschatten wat de ernst van de situatie is bij signalen van online misdragingen.

Download de publicatie ‘Sociale veiligheid op school en internet’.

See on Scoop.itVerzamelde lessen Mediawijsheid

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s