(Vooral) Ouders zorgen voor goeie studieresultaten!

Volgens een Amerikaanse studie bij meer dan 10.000 tieners blijkt dat ouders die hun kinderen actief ondersteunen bij hun opleiding (helpen bij huiswerk, bijwonen schoolse activiteiten, …) een groot effect op de resultaten van zoon of dochterlief hebben, in die mate zelfs dat ze de invloed van een ‘zwakke’ school kunnen compenseren.

De studie toont aan dat ouders zich bewust moeten zijn van hun belangrijke rol tijdens het leerproces van hun kinderen. Daarom moeten ouders volgens de onderzoekers ook voldoende tijd investeren in hun kinderen, hun huiswerk controleren, deelnemen aan schoolse activiteiten en hun kinderen laten weten dat school belangrijk is.

Het onderzoek wees uit dat jongeren die in ‘zwakkere’ scholen zaten maar die toch sterk gesteund werden door hun omgeving (de sleutelbegrippen hierbij zijn volgens de onderzoekers: vertrouwen, goede communicatie en actieve betrokkenheid bij de schoolse prestaties van het kind) betere academische prestaties neerzetten dan jongeren in ‘sterke’ scholen (= scholen met een stimulerende leeromgeving, scholen die extra activiteiten organiseren voor hun leerlingen, scholen waarbij de leerkrachten in staat zijn om te beantwoorden aan de noden van de individuele leerlingen) maar waarbij hun familiale omgeving niet of nauwelijks betrokken was.

Daarom suggereren de onderzoekers ook dat er niet alleen moet worden ingezet op een verdere professionalisering van de leerkrachten en scholen maar dat er ook moet worden gezocht naar oplossingen (bv.  flexibele werktijden) die tot een hogere betrokkenheid van de ouders leiden omdat dit mogelijk een veel grotere return kan opleveren.

Source: lerenhoezo.wordpress.com

See on Scoop.itOuderbetrokkenheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s