Ziek door Sociale Media

Angststoornissen, concentratieproblemen en ADHD, jongeren kunnen nogal in de problemen komen door altijd maar online te zijn. Twitter, Facebook, WhatsApp ze worden ook wel het nieuwe roken genoemd: net zo verslavend en net zo ongezond.

Sourced through Scoop.it from: www.radio1.nl

Justine Pardoen’s insight:

Interview met een psycholoog Daan Denik, die vertelt dat de witte stof in de hersens minder is naarmate meer sociale media gebruikt worden. Die ontregeling ontstaat doordat gebruik van sociale media de dopamine in de war gooit (het beloningssysteem). Dit heeft weer gevolgen voor je leervermogen. Uiteindelijk zou dat grote gevolgen kunnen hebben voor je latere leven (we weten niet in hoeverre die veranderingen blijvend zijn), omdat de adolescentie een erg vormende periode is in je leven.

 

Hij legt ook wat het gevolg is van multitasken (je steeds laten afleiden door berichtjes tijden het maken van huiswerk). De leerstof beklijft minder.

Het is inderdaad bekend, dat als je je werkgeheugen (je korte-termijngeheugen) steeds slechter wordt, naarmate je je meer laat afleiden.

 

Jonge kinderen hebben nog geen impulsbeheersing, dus het is heel belangrijk dat ouders het mobiele gebruik reguleren. Hoe meer ze gewend zijn aan dit soort regulering op jonge leeftijd, hoe kleiner de kans dat ze niet in de problemen komen in de puberteit.

 

Opmerkelijk uit het verhaal van Daan Denik: kinderen die toch wel slim genoeg zijn, komen hier wel goed doorheen. Die gaan toch wel over. Maar de kinderen die minder goed toegerust zijn, en juist goede begeleiding en scholing nodig hebben om ergens te komen (goede cijfers te blijven halen), die lopen meer risico.

 

Zo’n 10% komt echt in de problemen met normaal functioneren, stelt Denik.

See on Scoop.itMediawijsheid en ouders

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s