Facebook: stel het nou eens in! | 2MW MediaWijs met Muriel Warners

Vanochtend gaf ik een training aan leerkrachten over Facebook op school. Een docent vertelde mij dat hij niks meer mocht als leerkracht op Facebook. Omdat collega’s met biertje en in zwembroek te zien waren geweest door ‘bevriende’ leerlingen.

In plaats van de boel te verbieden, lijkt het mij zinvoller dat de directies (en leerkrachten) zich meer in de instellingen van Facebook verdiepen. Want je kunt echt zelf bepalen wie wat van jou ziet. Behalve wat Facebook zelf betreft dan, want die ziet alles natuurlijk.

Paar tips:

– Zet de zichtbaarheid van je berichten standaard op ‘vrienden’.
– Vertel leerlingen en ouders dat ze geen vrienden van je kunnen worden, maar dat ze je wel op Facebook kunnen ‘volgen’. Dan krijgen ze al je berichten over vakanties en etentjes niet te zien. En jij die van hen ook niet. Je volgers zien alleen de berichten die je op ‘openbaar ‘ zet.
– Of: voeg vage kennissen/collega’s/ouders/leerlingen wel toe als vriend, maar zet ze daarna gelijk in de ‘niet toegankelijk’ lijst. Dan zien ze ook niets meer van je behalve de berichten waarvan je zelf bepaalt dat ze door iedereen gezien mogen worden. Leuke en interessante artikelen over onderwijs bijvoorbeeld.
– Maar beter nog: maak een besloten groep met ouders, leerlingen of collega’s aan en deel het daar. Dan hoef je geen vrienden van elkaar te zijn terwijl je toch van alles met elkaar kunt bespreken.
– En als je het helemaal spannend wil maken, maak dan een geheime groep
Zorg er in ieder geval voor dat jij bepaalt wie wat van je mag zien. Want een leraar in zwembroek, daar zit een leerling niet op te wachten denk ik.

Sourced through Scoop.it from: murielwarners.nl

See on Scoop.itVerzamelde lessen Mediawijsheid

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s