Gps-tracking van kinderen is veiligheidsillusie | Opinie | de Volkskrant

‘De wereld wordt met de dag gekker en ik maak me vaak zorgen om de kinderen.’ Dit commentaar verscheen onlangs op een forum naar aanleiding van een nieuwsartikel over ‘Spotter’, een toestelletje met gps-tracking dat ouders toelaat om hun kind voortdurend te traceren.

De dame in kwestie vond het een goed idee om kinderen, elke keer als ze losgelaten worden in de grote boze gekke buitenwereld, te volgen via technologie. Hoewel studies aantonen dat de westerse wereld almaar veiliger wordt, blijven velen ervan overtuigd dat gevaar op en om elke hoek loert. En daar springen marketeers gretig op in.

Naast Spotter zijn er tal van apps die je, al dan niet met medeweten van je kind, op zijn of haar smartphone kunt installeren, zoals Life360 of 1topspy.

Een kind kan al vanaf de wieg ‘gekwantificeerd’ worden, onder meer dankzij Mimo, een slim babyrompertje, dat de baby vanaf de geboorte aan het netwerk en aan de smartphone van mama en papa kan verbinden.

Sourced through Scoop.it from: www.volkskrant.nl

Nuttig?

Kinderen verzetten zich tegen ouderlijk toezicht via technologie. Kinderen die vaak gecontroleerd worden via telefoontjes of sms, liegen dat hun batterij leeg is of dat ze geen beltegoed meer hebben. Het is niet onwaarschijnlijk dat, als een kind weet dat het via de smartphone getraceerd wordt, het zijn of haar telefoon gewoon aan de bravere leerling van de klas zal meegeven. Het is belangrijker om de dialoog aan te gaan, dan de technologie aan hen op te dringen.

De mogelijkheden om op afstand toezicht te houden op de ander zijn legio. Zo is er ook voor wantrouwige partners een reeks ‘adultery apps’ beschikbaar. Hoewel gps-technologieën nuttig kunnen zijn, bijvoorbeeld in het geval van dementerenden, is er in de meeste gevallen geen probleem, behalve een buitensporig doch onterecht gevoel van angst en wantrouwen.

Laten we dat probleem aanpakken.

See on Scoop.itMediawijsheid en ouders

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s