IPad niet schadelijk voor kinderen

Twee jaar geleden waarschuwde een vooraanstaande Amerikaanse organisatie voor diverse risico’s en gezondheidsproblemen die gebruik van smartphones en iPads konden veroorzaken bij kinderen en tieners. Nu lijkt de American Academy of Pediatrics (AAP) haar mening 180 graden te hebben bijgesteld. Digitaal mediagebruik kan zelfs positief zijn voor de ontwikkeling van kinderen.

In plaats van kinderen weg te houden bij tablet en smartphone, moeten ouders er gebruik van maken dat hun kinderen opgroeien in een digitaal tijdperk. Ze kunnen op technologiegebied leren van hun kinderen. “Ouders moeten bij hun kinderen in de leer over media en met ze meedoen. Media moeten gezien worden als een hulpstuk en niet als babysitter, beloning of straf.”

In 2013 gaf de AAP ouders nog het advies om kinderen onder de twee jaar niet bloot te stellen aan smartphones, tablets en dergelijke. Daarnaast adviseerde de organisatie om geen tv en internetapparatuur toe te staan in slaapkamers van kinderen.

“Hoewel media niet de belangrijkste oorzaak zijn van een aantal grote gezondheidsproblemen in de Verenigde Staten, is er duidelijk bewijs dat het een substantiele bijdrage kan leveren en dat kinderen en tieners kunnen leren van, en negatief beïnvloed kunnen worden door de media”, zo luidde de waarschuwing van de AAP in 2013.

Inmiddels heeft de organisatie zijn oor te luister gelegd bij docenten, kinderartsen, neurowetenschappers, mediaonderzoekers en sociale media-experts en heeft op basis van die gesprekken een tolerantere houding aangenomen ten opzichte van zomputergebruik door kinderen op jonge leeftijd.

De AAP is nu van mening dat mobiele apparaten geen bedreiging zijn voor de ontwikkeling van kinderen, zolang ze op de juiste wijze worden gebruikt. In het nieuwe advies schrijft de organisatie: “Digitale media kan worden gebruikt voor het bevorderen van zelfstandigheid, zelfbeheersing en probleemoplossende vaardigheden en kan het vermogen van kinderen verbeteren om aanwijzingen te volgen.”

Sourced through Scoop.it from: www.telegraaf.nl

See on Scoop.itMediawijsheid en ouders

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s