Verplicht diploma Internet op school

Om de Nederlandse interneteconomie veilig te stellen is het noodzakelijk kinderen in de nabije toekomst een digitaal vaardigheidsbewijs te laten halen. Dat staat in een vandaag te verschijnen advies van de Nationale Cybersecurity Raad (CSR) aan de staatssecretarissen van Veiligheid en Justitie, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Foto: HH

 

De CSR is een publiekprivaat samengesteld gezelschap, waarin overheid, wetenschap en bedrijfsleven zitting hebben. De raad verstrekt gevraagd en ongevraagd adviezen aan het kabinet op het gebied van cybersecurity en staat onder voorzitterschap van KPN-ceo Eelco Blok, namens werkgeversorganisatie VNO-NCW, en Dick Schoof, nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV).

 

De CSR waarschuwt voor de gebrekkige kennis bij jongeren over de risico’s die internet met zich meebrengen. Tegelijkertijd wordt in het advies gewezen op een ‘kwalitatief en kwantitatief’ tekort aan goed opgeleide jongeren om aan de sterk groeiende vraag naar cybersecurity-experts te voldoen.

 

‘Als Nederland niet voldoende investeert in cybersecurity komt dat onze welvaart en maatschappij niet ten goede. De digitale toekomst van Nederland moet veilig worden gesteld. Dat kan door te zorgen voor voldoende cybersecurity professionals en door de Nederlandse jeugd voor te bereiden op de digitale toekomst’, zo staat in het advies te lezen.

‘Net als het behalen van een verkeers- of zwemdiploma, is het belangrijk dat al vanaf de basisschool kinderen internetwijs worden gemaakt. Het maakt ze bewust en ze raken geïnteresseerd in de digitale wereld’, licht Schoof toe.

 

Het basis- en voortgezet onderwijs spelen volgens de NSR een structurele rol in het voorbereiden van de jeugd op de digitale samenleving. ‘Leren omgaan met ICT, digitale media en (persoonlijke) digitale informatie. Het begrijpen van de belangrijkste sociale aspecten, wettelijke en morele grenzen, en privacyvraagstukken zou moeten uitmonden in een digitaal vaardigheidsbewijs voor jongeren.

 

De noodzaak voor een internetdiploma is volgens Schoof hoog. ‘Als we dit niet doen dan is de digitale veiligheid, nee de digitale toekomst in het geding.’

De nationaal coördinator zegt zich onverminderd zorgen te maken over de snelle opmars van cybercriminaliteit. Het dwingt ons anders met het wereldwijde web om te gaan. ‘Wij allemaal, en zeker kinderen, hebben tot nu de ontdekkingstocht op internet uitsluitend op de leuke manier meegemaakt. Om de voordelen te behouden wordt het tijd nu ook de andere kant te leren kennen.’

Volgens Schoof biedt een vaardigheidsbewijs grote economische voordelen. ‘Als we digitale kennis verplicht opnemen in het studiecurriculum lopen we daar onmiddellijk mee voorop in de wereld en levert het ons op termijn een concurrentievoorsprong op.’

Sourced through Scoop.it from: fd.nl

See on Scoop.itICT in de school

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s