Foto’s van leerlingen gebruiken? Zo mag het wel

Ook met Sinterklaas maken veel scholen weer volop foto’s van hun leerlingen. Wat moet je weten wanneer je een foto wilt plaatsen van een leerling op de website van de school? Om de online privacy van leerlingen te kunnen waarborgen, gelden er strenge regels. 5 adviezen voor scholen.

1. Vraag uitdrukkelijk toestemming

Een foto waarop een leerling herkenbaar in beeld is, zegt iets over de leerling. Die foto is een persoonsgegeven. Wil de school een foto van een leerling op de schoolwebsite zetten? De privacywetgeving eist dat daar uitdrukkelijk toestemming voor wordt gevraagd.

2. Kom elk jaar terug op de afspraak

Scholen gaan verschillend om met het vragen van toestemming. Meestal wordt de toestemming geregeld bij de inschrijving van de leerling. Maar het is de bedoeling dat de school jaarlijks terugkomt op de gemaakte afspraak. Het is noodzakelijk bij het begin van de schooljaar even aandacht te besteden aan de gemaakte keuze van de ouders. Dan kan eenvoudig in een brief of nieuwsbrief (‘wilt u uw toestemming intrekken, loop dan even langs bij …’).

3. Geef ouders toegang tot de foto’s

Het kan een hele uitdaging zijn voor scholen om ieder jaar toestemming te vragen aan ouders. Als school kun je ouders er ieder jaar op wijzen dat ze bezwaar kunnen maken tegen foto’s op de website. Dat is een optie, in plaats van het jaarlijks vragen van toestemming. Het is niet helemaal zoals de wet voorschrijft, maar het is wel een praktische oplossing voor ouders én school.

Ook met Sinterklaas is het belangrijk dat je de toestemming voor foto’s goed regelt © ARIE KIEVIT/HOLLANDSE HOOGTE

Mijn advies is: beveilig de foto’s op de website van de school en geef ouders toegang met een (eenvoudige) code of wachtwoord. Handig is het natuurlijk om die toegang te regelen tegelijk met bijvoorbeeld een account voor de digitale nieuwsbrief.

4. Van Facebook tot folder: vraag specifiek toestemming

Bij sociale media is het verstandig apart toestemming te vragen voor het gebruik van een foto. Een foto op Facebook of Twitter wordt niet meer op de site van school, maar – in dit geval – in  Amerika opgeslagen. Ook voor een folder, kalender of schoolgids kan het beste apart toestemming worden gevraagd. Vooraf regelen kan vragen achteraf voorkomen. Vraag dus niet ieder jaar om algemene toestemming (‘ja, ik geef toestemming om foto’s van mijn kind op de site van de school te zetten’), maar vraag specifieke toestemming (‘ja, ik geef toestemming voor de website/sociale media/schoolgids/folder).

5. Geen toestemming is geen publicatie

Als ouders geen toestemming hebben gegeven voor gebruik van foto’s, dan zorgt de school er natuurlijk voor dat de foto’s niet op internet verschijnen.

Meer weten?

De VO-raad heeft samen met Kennisnet de leidraad ‘Omgaan met online verspreiding van ongewenste beelden van leerlingen en/of personeel‘ opgesteld. Scholen kunnen deze leidraad gebruiken om verspreiding van ongewenste beelden te voorkomen en aan te pakken.

Lees ook ons artikel ‘Foto’s gebruiken? Dit moet je weten over privacy, portretrecht en auteursrecht‘. In het artikel ‘Alle privacyhulpmiddelen voor scholen op een rij‘ vind je onder andere een voorbeeldbrief voor het regelen van toestemming bij ouders.

Sourced through Scoop.it from: www.kennisnet.nl

See on Scoop.itICT in de school

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s