Krijgt het digitale leven voorrang op het echte sociale leven?

Welke invloed heeft de digitale wereld op ons? Vervreemden we niet van onszelf door constant te chatten en indruk te willen maken op elkaar via WhatsApp en Facebook? Eerlijk gezegd doe ik er net zo hard aan mee. Mijn digitale leven gaat soms ook voor mijn echte bestaan. Waarom denk je dan? Omdat de digitale wereld naar eigen inzicht te vormen is, helemaal zoals ik dat wil.

 

Persoonlijk contact
Persoonlijk contact dreigt plaatst te maken voor vluchtige chats gevuld met emoticons. Op elk moment kan je je smartphone pakken als jij je begint te vervelen. Let maar eens op binnen een groep mensen, dat op een gegeven moment iedereen op zijn mobiel zit. Verhalen gaan eerst digitaal voor iedereen om te lezen. Maar verhalen in het echt vertellen in plaats van op Social Media is zo veel mooier en geven een veel grotere voldoening.

 

Homo interneticus
We hebben steeds het idee dat we indrukken missen (Fear of missing out). We hebben de digitale wereld nodig om gevoed te worden en ten alle tijden te worden vermaakt. Voel je je even eenzaam, dan begin je gewoon een digitaal gesprek om die eenzaamheid te ontvluchten. Uiteindelijk doen we er stiekem allemaal aan mee, we delen de mooiste plaatjes van vakantiebestemmingen, feestjes en etentjes want anders horen we niet meer bij de hedendaagse maatschappij. Ben je niet in het bezit van een smartphone of WhatsApp, dan is het stenentijdperk je beste vriend.

 

Maslow-piramide 2.0
De bekende behoeftenpiramide van Abraham Maslow heeft er onlangs een officieuze zesde stap bijgekregen. Nog voor eten, drinken en slapen komt (tromgeroffel) Wi-Fi. Je leest het goed Wi-Fi is tot eerste levensbehoefte gebombardeerd. We willen altijd en overal met elkaar communiceren, bij voorkeur via WhatsApp.

 

Real life WhatsApp

Via appjes en berichtjes hebben we meer contact dan ooit. En digitaal vinden we het ook makkelijker om onze gevoelens en emoties onder woorden te brengen. Als telecomprovider zijn wij er trots op dat we mensen op die manier met elkaar kunnen verbinden, maar we beseffen ook dat er uiteindelijk toch niets gaat boven een ontwapenende glimlach, een veelzeggende blik en een warme knuffel. Toen we onlangs mensen vroegen hun gevoerde whatsappgesprek aan elkaar voor te lezen, werd dat nog maar eens bevestigd. Contact is mooi. Maar écht contact blijft het mooist. Goed om daar aan het eind van het jaar eens bij stil te staan.

 

 

Op kpn.com/echtgesprek kun je zien hoe de overige gesprekken verliepen.

 

Met wie deel jij jouw meest memorabele WhatsApp gesprek?

Sourced through Scoop.it from: forum.kpn.com

See on Scoop.itMediawijsheid en ouders

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s