Sexting: wie is verantwoordelijk voor straf en voorlichting?

Sexting onder jongeren is een veelbesproken onderwerp. Ouders zijn bezorgd over de gevolgen en docenten krijgen te maken met naaktfoto’s op scholen. Sexting moet worden aangepakt en het doorsturen van naaktfoto’s van anderen moet worden gestraft. Maar wie is verantwoordelijk?

Het Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht krijgt steeds meer meisjes en jongens binnen met psychische problemen na sexting. Ook blijkt er onder jongeren veel chantage met naaktfoto’s. Jongeren krijgen te maken met afpersing en het doen van dingen die zij niet willen, omdat een leeftijdsgenoot dreigt anders naaktfoto’s te publiceren. Chantage met naaktfoto’s kan voor slachtoffers voelen alsof ze lichamelijk zijn aangerand.

Halt-straffen voor sexting?

Volgens Tweede Kamerlid Marith Volg (PvdA) zou Bureau Halt een effectieve leerstraf ontmoeten ontwikkelen om jongeren te straffen voor sexting. Dit voorstel deed zit tijdens een debat over zedenzaken. Het verspreiden van foto’s van anderen is een van de meest voorkomende vormen van cyberpesten.

Als het Openbaar Ministerie sexting zou oppakken als verspreiding van kinderporno staat daarop vier jaar celstraf. In de praktijk gebeurt dit niet, want jongeren zien vaak niet in wat de impact is voor het slachtoffer. Maar het is wel belangrijk dat verkeerd gedrag al vroeg wordt gestopt, vindt Volp. Een Halt-straf zorgt ervoor dat jongeren nog een strafblad krijgen, maar wel kunnen inzien dat zij iets fout hebben gedaan en leren van de situatie.

Minister van der Steur vindt het vooral de taak van de ouders om jongeren te beschermen tegen sexting. Ouderen dienen hun kinderen normen en waarden mee te geven. Zij zijn verantwoordelijk voor het besef van jongeren dat zij geen naaktfoto’s van leeftijdsgenoten moeten verspreiden of publiceren.

Voorlichting door docenten én ouders

Voorkomen is beter dan genezen dus is het belangrijk om al vroeg te beginnen met voorlichting. Iva Bicanic, coördinator van het Centrum Seksueel Geweld, vindt dat scholen hier een grote rol in spelen. Zij moeten vroeg beginnen met het voorlichten van kinderen over deze relatief nieuwe vorm van flirten en seks. Bicanic denkt dat leerkrachten op de basisschool hier al mee aan de slag moeten. “Een kind van tien jaar is beter te beïnvloeden dan een puber van veertien jaar op de middelbare school. Leer ze dat seks en flirten fijn is, maar laat ze ook zien dat er negatieve kanten aan kunnen zitten.”

Maar ook ouders spelen een rol in seksuele voorlichting. Sexting is daarbij een belangrijk onderwerp geworden. Alweer een jaar geleden schreef ik al: praten over seks helpt. Als ik kinderen had zou ik dit niet volledig willen overlaten aan docenten op scholen. Naar mijn mening is het creëren van een omgeving waar alles bespreekbaar is heel belangrijk. Jongeren moeten openlijk kunnen praten over seks en vragen kunnen stellen. Eerder dit jaar bleek dat driekwart van de Nederlandse ouders het niet uiten van emoties als gemis hebben ervaren in hun eigen opvoeding. Gelukkig geeft een groot deel van de ouders aan dat zij de opvoeding van hun eigen kind anders willen aanpakken.

Boek over sexting

Schrijfster en spreker Merel van Groningen werd als tiener zelf seksueel misbruikt en schrijft nu taboedoorbrekende boeken over jongeren en seksualiteit. In haar laatste boek Liefde Zonder Vlindersbesteed zij ook aandacht aan sexting. Het boek is een eyeopener voor ouders en iedereen die met jongeren werkt. Op het gebied van seksuele voorlichting is het boek ook erg interessant voor jongeren.

Wil jij sexting bespreekbaar maken en zoek je een manier om jongeren bewust te laten worden van de gevolgen van sexting? Gebruik dan deze middelen om het gesprek aan te gaan met jongeren:
> mini documentaire Exposed
> Boek Liefde Zonder Vlinders

Lees meer artikelen over sexting.


Photocredits.

Sourced through Scoop.it from: www.allesoverjongeren.nl

See on Scoop.itMediawijsheid en ouders

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s