Binnenland :: Is Minecraft wel zo onschuldig?

 

Het is Tweede Paasdag, grote kans dat u vandaag niet aan het werk hoeft. Ook kinderen zijn een dagje vrij van school. Hoe geven zij invulling aan zo’n vrije dag? Het zou zomaar kunnen dat ze de hele dag spelletjes spelen op hun tablet. En dan het liefst het computerspel Minecraft.

Met blokken spelen anno 2016. Dat is Minecraft, een virtuele wereld van mythische properties die bestaat uit blokjes. Het is de digitale versie van lego: je kunt enorme kastelen bouwen, een boerderij onderhouden en zombies bevechten, in je eentje of met andere ‘minecrafters’. De populariteit van het spel is tot ongekende hoogte gestegen, inmiddels bevolken 100 miljoen geregistreerde gebruikers deze game-wereld.

Het computerspel is vooral populair onder de jeugd. Opvoedkundigen bestempelen de game als veilig en op sommige scholen wordt Minecraft zelfs gebruikt als tool bij vakken. Toch zijn er zorgen over de veiligheid van kinderen. Minecraft speel je namelijk online met andere anonieme spelers op een ‘server’: in een wereld. Niet elke server wordt gecontroleerd. Zo heb je als ouder toch weinig zicht op wat je kind doet als het uren aaneen aan het minecraften is.

Torchcraft is een Nederlandse server waar kinderen wél in een gecontroleerde minecraftwereld kunnen spelen. Server-eigenaar Berend Tasseron (in Minecraft beter bekend als Pixiio) vertelt bij EenVandaag over hoe hij dat doet. Met zijn team van moderators handhaaft en beschaaft hij de minecrafters op Torchcraft. Ze leggen sancties op aan scheldende spelers en bestraffen het nabouwen van geslachtsdelen.

Ook bij EenVandaag is Remco Pijpers van Stichting Kennisnet. Hij runt de site mijnkindonline.nl en schreef een brochure over Minecraft, speciaal voor ouders. Hij vertelt over de veiligheid van Minecraft, hoe je als ouder omgaat met kinderen die het spelen en hoe je de hobby van je kind in de hand houdt.

Naast dat kinderen het leuk vinden om virtueel te legoën, kijken ze ook graag naar anderen die het spelen op YouTube. Het videokanaal is bezaaid met razendpopulaire filmpjes waar iemand anders Minecraft speelt. Zo krijgen kinderen een kijkje in de minecraftwereld van anderen.

Foto: Downloadsource.fr / Creative Commons Attribution 2.0

Sourced through Scoop.it from: binnenland.eenvandaag.nl

See on Scoop.itMaster Onderwijskunde Leren & Innoveren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s